Starta eget sminkmärke och butik

Konkurrensen på arbetsmarknaden är väldigt hård och det finns få lediga arbeten. Med tanke på arbetsmarknaden idag kan ett alternativ vara att starta eget företag. För att göra det krävs det mycket planering och du måste vara beredd på att jobba långa dagar. Du har kanske ett brinnande intresse för smink och då kan du bland annat lansera ett eget sminkmärke.

För att du ska vara säker på att företaget kommer att lyckas kan du undersöka vilka produkter som efterfrågas på orten där du bor. Det finns något som heter starta eget-bidrag som du med hjälp av arbetsförmedlingen kan ansöka om.

Vilka kunskaper behöver jag?

Du behöver inte vara utbildad make-up artist för att starta ett eget sminkmärke, men däremot är det bra om du håller dig uppdaterad om vad som är modernt. Att starta eget företag är inte något man gör över en natt. Det är viktigt att du tar reda på vilka lagar som gäller för att få sälja och tillverka smink. På Stina Markan finns det tips om vad du behöver tänka på. Det är viktigt att du marknadsför dig själv och ditt företag. Till exempel kan du visa upp ditt företag på en marknad eller via sociala medier.

Bokföring

Det är bra om du har en viss kunskap om bokföring och för att underlätta finns det nätbaserade kurser du kan ta. När du har hittat en lokal behöver du ett bra kassasystem. Detta underlättar bokföringsarbetet och du får en bra översikt på vad som säljs i butiken.

Göra eget smink

Det är bra om du har en produkt som inte finns att köpa någon annanstans och då kan du tillverka ditt eget smink. På det viset vet du också vad det innehåller och att det inte är testat på djur vilket är viktigt för många. Du kan hitta det material du behöver på olika sidor på nätet.

Butik

När du ska välja rätt lokal för att öppna din butik i, tänk på att du behöver inte stort. Smink tar inte mycket plats och du behöver inte stor hyllsystem för att ha en välfylld butik. Det betyder att du också har chansen att skaffa en central butik utan att behöva lägga ut lika mycket pengar i köp eller hyra. Centrala lokaler kostar mycket per kvadratmeter, men om du bara behöver ett tjugotal kvadratmeter för att skapa din drömbutik, har du råd att lägga mer av pengarna på hyran.