Ta hand om både utsidan och insidan

Vi börjar bli mer medvetna om vikten av att äta ekologiskt och även använda ekologiska produkter för vår utsida. I handeln börjar det dyka upp alltmer ekologiska produkter och trots att det heter att de är ekologiska måste vi vara kritiska och läsa både vad den innehåller och hur den tillverkas. De flesta av oss plockar på oss både livsmedel och hud- och hårvårdsprodukter i butiken då vi ser markeringen “ekologisk” utan tänka på varför just den nämns som ekologisk. Vad innebär naturlig hud- och hårvård? Många går ett steg längre och använder varken smink eller hårvårdsprodukter utan tar tillvara på de varor som finns hemma i skafferiet och som självklart är ekologiska.

Ekologisk hårvård

Ekologiska hårvårdsprodukter ska endast innehålla naturliga och certifierade råvaror. De ska inte innehålla varken konserveringsmedel eller parabener. Om du inte har använt naturlig och ekologisk hårvård förut ska du veta att produkter som verkligen gör skäl för namnet ekologisk och naturlig kan kännas i början som om de inte gör sig jobb. Anledningen är att håret behöver tid för att göra sig av med alla syntetiska ämnen och silikoner. Därför ska du alltid ge den ekologiska och naturliga produkten tid innan du kan avgöra om den fungerar.

Produkter från skafferiet

Du kan göra en effektfull hårinpackning med hjälp av en avocado och lite olja. Mosa avokadon och blanda med lite olja, gärna olivolja. Massera in i håret men använd inte i hårbotten om du inte är väldigt torr där. De som helt vill fasa ut användningen av schampo genom metoden nopoo använder sig av olika sätt att tvätta håret. Ägg är en variant. Blanda ägget med lite citron och honung och massera sedan in detta i hårbotten. Skölj ur med ljummet eller kallt vatten. En del går faktiskt så långt att de använder sig endast av vatten. I duschen masseras hårbotten och man sköljer håret endast med vatten. Mellan de så kallade tvättarna borstar man håret ganska ofta och då helst med en svinhårsborste.